Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 3. 2020

Česká elektronická knihovna

Česká elektronická knihovna - Poezie 19. a počátku 20. století

  • zpřístupňuje 1700 básnických knih česky psané poezie 19. a počátku 20. století
  • je nejrozsáhlejší fulltextovou databází svého typu na českém internetu
  • přináší kompletní veršované dílo nejvýznamnějších básníků české novodobé literatury (např. K. H. Mácha, K. J. Erben, K. Havlíček Borovský, J. Neruda, J. Vrchlický, O. Březina) 
  • nabízí možnost fulltextového i strukturovaného vyhledávání v obsažených textech
  • poskytuje nástroje pro analýzu textu (statistiky, abecední a frekvenční slovníky apod.)
  • u řady titulů nabízí vedle textu knih i jejich obrazovou podobu
  • přístup do databáze není zpoplatněn

Přínos databáze pro literární vědu spočívá již v tom, že jednotlivé knihy soustřeďuje a zpřístupňuje, a tím dává uživateli (domácímu i zahraničnímu) k dispozici knihovnu, jaká dnes fyzicky na jednom místě neexistuje. Její význam prohlubuje i začlenění a mnohdy znovunalezení děl dnes opomíjených či zcela zasutých nebo obtížně přístupných. Podstatné však je rovněž to, že databáze poskytuje všechny výhody práce s digitálně zpracovanými texty (knihami), s jejich částmi (sbírkami, básněmi, slokami, jednotlivými verši, slovy) i se soubory textů, které si uživatel může sám určit. Umožňuje tedy rychlou práci s rejstříky (volitelně řazenými podle děl, autorů i roků vydání) a rychlé fulltextové vyhledávání podle mnoha nastavitelných parametrů.

Klíčová je možnost vyhledávacích dotazů, tj. vyhledání jednoho slova – motivu, dvojice či skupiny slov na různé úrovni textu (v rámci verše, sloky, básně, sbírky, knihy i celé plnotextové databáze); prostřednictvím uživatelského slovníku lze přitom definovat skupiny příbuzných slov či různé způsoby grafického záznamu téhož slova.

Praktickou výhodou zvolené koncepce pak je, že uživatel může z databáze omezené části děl tisknout a kopírovat a také výhradně pro svoji potřebu přidávat poznámky nebo výsledky literárněhistorického bádání získané z jiných zdrojů. 

 Aplikace Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století nabízí přístup k plným textům digitalizovaných sbírek české poezie. Díky počítačovému zpracování je možné provádět nad texty řadu pokročilých literárněvědných zkoumání, stejně jako nabídnout široké veřejnosti přístup k plným textům básnických sbírek. Aplikace umožňuje následující práci s texty: · Zobrazování kompletního textu básnické sbírky, a to jak v ediční, tak v diplomatické verzi. · Filtrování seznamu obsažených sbírek dle autora, datace, vydavatele. · Ruční výběr zajímavých sbírek pro další zkoumání. · Fulltextové vyhledávání ve vybraných sbírkách. · Strukturované vyhledávání ve vybraných sbírkách (vyhledávání veršů, strof, básnických celků se zadaným obsahem). · Vyhledávání kontextů daného slova na úrovni verše. · Počítání abecedních a frekvenčních slovníků pro daný výběr sbírek. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nejlepší blog

Mareček, 16. 3. 2020 14:58

❤️❤️❤️