Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 3. 2020

Multimédia ve výuce gramatiky

Výukový program pro český jazyk - gramatiku 

Nejvíce mě zaujala stránka Moje čeština: výuka češtiny nemusí být nuda, učíme češtinu jinak, netradiční výuka češtiny, zábavné výukové materiály.  

                                                    3.png

Najdeme zde Témata jako jsou: Větné členy, Vyjmenovaná slova, Slovní druhy,  určování pádů, Měkké a tvrdé souhlásky, Shoda přísudku s podmětem, ale také  oddíl jako například: Chybami se člověk učí, Pro rodiče a učitele, Tipy a triky. V každém oddílu jsou testy, vysvětlení a procvičování. "Chybami se člověk učí - Seriál Chybami se člověk učí čerpá z chyb, kterých se dopouštějí běžní uživatelé českého jazyka. Nikoho ale nepranýřujeme, naopak snažíme se z chyb poučit. Neshromažďujeme jen chyby, ale radíme, na jaké pravidlo pisatel pravděpodobně zapomněl a vysvětlujeme, jak má slovo vlastně správně vypadat."

 

                                                      4.png 

 

                                                      --5.png

                                                      

                                                      6.png

"Web Moječeština se věnuje výuce českého jazyka. Nejedná se sice o žádný světový jazyk, ale ať už se nám to líbí nebo ne, obklopuje nás ve škole, při nákupu, psaní emailu, dokonce na nás číhá i doma A to už je přeci dost pádný důvod pro to, abychom se o češtinu začali trošku víc zajímat. Stránky Moje čeština fungují už od roku 2008. Jsou určeny všem, kteří se zajímají o český jazyk a chtějí se o něm něco dozvědět. Mezi naše uživatele patří žáci základních škol a jejich rodiče, cizinci, kteří se učí česky, studenti středních škol a ti z Vás, kteří dávno školní lavice opustili, ale český jazyk je stále zajímá. V neposlední řadě naše stránky využívají také učitelé. Jako jediný web zaměřený na výuku českého jazyka přidáváme k testům také vysvětlení správných odpovědí. Při učení se našimi testy tedy už nepotřebujete žádné další zdroje, ve kterých budete pracně hledat, proč se ve slově starobylý píše vlastně tvrdé Y. Snažíme se, aby naše testy naučily, na vysvětlení si dáváme opravdu záležet. Věříme, že je důležité získávat znalosti v kontextu a s potřebným vysvětlením. Autorkou drtivé většiny článků a testů je Mgr. Jana Skřivánková (28 let). Jana vystudovala učitelství českého jazyka a občanské nauky pro 2. stupeň ZŠ v Hradci Králové. Dva roky působila jako asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. V rámci svého povolání pracovala také s dětmi s různými vzdělávacími potřebami, má zkušenosti s výukou dětí se specifickými poruchami učení. Má mnoho zkušeností s výrobou vlastních didaktických pomůcek a materiálů. Svým žákům se věnovala nejen v rámci jednotlivých vyučovacích hodin, ale také po vyučování ve formě individuálního či skupinového doučování." (online. Copyright 2020 cit. 16.03.2020 Dostupné z: https://www.mojecestina.cz/article/2008091202-vitejte-na-webu-moje-cestina

 

Stránka mě zaujala také díky svému vzhledu, je velmi přehledná a srozumitelná jak pro děti tak rodiče nebo učitele. Výhodou je, že různá cvičení, testy atd. nejsou placené, což na některých webových stránkách tak není. Jde vidět, že autory Moje čeština práce baví a jde to vidět.. na To, co dělají, dělají trochu jinak něž ostatní na webových stránkách zaměřené na stejnou problematiku, v našem případě se jedná o český jazyk - gramatiku. Své články uzpůsobují žákům i rodičům. Často využívají přirovnávání (k určitým věcem, které děti znají). Články jsou tak doplněné mnoha příklady vět.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář