Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co jsou masmédia

Masmédia - neboli prostředky masového šíření hrají v našem životě velmi důležitou roli. Slovo masmédium vzniklo z anglického mass medium (mass = hromadný, medium = prostředník, nosič dat). Mezi základní sdělovací prostředky dnes patří tisk, rozhlas, televizní vysílání a internet. Tištěná média mají dlouhou tradici, odvíjející od letáků a jednotlivých prohlášení. Média se dělí dle několika hledisek a to dle územního celku - celoplošná a regionální, z hlediska majitele - veřejnosprávní či komerční a z hlediska zavedení, tedy tradiční a nová masmédia. 

Komerční média se zaměřují hlavně na vysokou úroveň sledovanosti a prodeje, čímž dosahují vyšších zisků. Prioritou veřejnoprávních médií by mělo být přinášení takových informací, které jsou pro příjemce nejprospěšnější, a to i za cenu nižší sledovanosti.

Funkce masmédií je následující, tedy informativní, komunikativní, kulturní, politická, reklama, sociální a také zábavná. Účelem masmédií je kromě poskytování informací dlouhodobé ovlivňování mas lidí. Hlavním faktorem je veřejné mínění. Základní funkce se dají rozdělit podle převažující orientace a dominantního účinku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář