Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 5. 2021

Dezinformace, hoaxy a fake news

Co je to hoax?

Hoax je záměrně vytvořený podvod, který se vydává za pravdu. V širším významu může znamenat i falešnou zprávu, mystifikaci, poplašnou zprávu či žert. (zdroj: manipulatori.cz)

Co znamená pojem dezinformace?

Dezinformace jsou záměrně zkreslené informace, které nás chtějí uvést v omyl.

A pojem fake news?

Mohou být dokonce i  média, která šíří dezinformace.

Poplašné zprávy a podvody jsou na internetu rozšířené ve velkém množství a příliš mnoho lidí, i v mém okolí, jim dokáže podlehnout. Není ani v našich silách, abychom v tom kvantu informací rozlišili pravdivé a nepravdivé informace. Motivací pro šíření dezinformací je nejčastěji snaha šokovat a zmanipulovat. Tvůrcům dezinformací hraje do karet nedostatečná znalost čtenářů, co se týká v oblasti médií. Internet je nástroj ke sdílení informací, ale málo kdo ví, že by se sdílené informace měly také dost často ověřovat.

Na závěr bych napsala – DŮVĚŘUJ, ALE PROVĚŘUJ! Tedy, všechny informace z internetu si prověřujte, než je budete šířit dále. Nejdříve je nutné ověřit zdroj, tedy posoudit relevanci odesílatele, dále je potřebné ověřit zdroje informací, ze kterých zpráva čerpá a ověřit, zda nejde o vyvrácený hoax. Pokud zpráva obsahuje fotografie či videa, ověřte si jejich původ. Zjistěte, zda o příběhu či informacích referují některá média.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář